Pastorn som var otrogen - med en man

Nedan kommer en artikel från den kristna tidningen Dagen, länken till artikeln finns i slutet av artikeln. Anledningen till att jag publicerar den på bloggen, är att jag har upplevt samma sak; att när man försöker vara någon man inte är så mår man inte bra. Med denna artikel vill jag uppmuntra alla som inte vågat komma ut ur garderoben att göra det, ni behöver inte skämmas, ni duger, ni är värdefulla och framförallt är ni älskade av Gud!

 

I sitt sommarprat berättar Patrick Tiainen hur han blev retad under barndomen för att vara flickig och om hur han i tonåren bestämde sig för att ta sitt eget liv. Men eftersom det inte kom något tåg överlevde han.

2013 reste Patrick Tiainen till Kenya där han blev inspirerad att starta en karismatisk kyrka i Finland vilket också skedde ett år senare då han var 21 år.

Under de följande två åren växte församlingen snabbt. Samtidigt gifte sig Patrick Tiainen också med en kvinna i kyrkan. Men i dag beskriver han äktenskapet som ett stort misstag.

– Jag gifte mig med någon jag inte kände på djupet. Men ännu värre var att jag inte kände mig själv, säger han enligt Yle.

När en man, som öppet berättade att han hade levt i ett homosexuellt förhållande, kom till församlingen valde Patrick Tiainen att berätta om sin dragning till män vilket resulterade i att de så småningom inledde ett förhållande.

Efter att detta blivit känt under våren 2017, lämnade han församlingen och flyttade till en annan stad.

I sommarpratat konstaterar Patrick Tiainen att första tiden på den nya bostadsorten präglades av "identitetskris, teologisk kris och allmän livskris". Men han beskriver också en tilltagande frihetskänsla.

– Jag hade kanske svikit Gud, men han hade inte svikit mig. Han hade ingen kris. Han var nära och han var god. Också mot mig.

Sommarpratat avslutas med att han ställer en fråga – går det att vara kristen och homosexuell?

– Där det gudomliga och mänskliga möts händer det mycket vi inte förstår. Och då måste vi hålla oss till det vi vet – jag vet att jag alltid har varit sån här. Jag vet också att jag, precis som alla heterosexuella, behöver närhet, kärlek och en varm relation för att må gott och utvecklas. Det skadar ingen.

– Men när jag förnekade det behovet blev jag sjuk. Och olycklig. På frågan kan man vara kristen och homosexuell så har jag bara ett svar: jag är kristen och homosexuell.

 

Johannes Ottestig, https://www.dagen.se/nyheter/tidigare-pastorn-patrick-tiainen-radiopratade-om-otroheten-1.1170621

Visa fler inlägg